Σαν σήμερα πέθανε η Διοικήτρια Ραμόνα

comandantaramona

 

Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου 2006, φεύγει απο την ζώη μετά απο μάχη με τον καρκίνο, η Διοικήτρια Ραμόνα γνωστή ως «The Petite Warrior». Υπήρξε ηγέτιδα στην αρχική εξέγερση των Σαπατίστας ενάντια στην κυβέρνηση του Μεξικού και έδωσε μάχη για τα δικαιωμάτα των ιθαγενών γυναικών σε όλο το Μεξικό. Ταξίδεψε απο κοινότητα σε κοινότητα και μίλαγε στις γυναίκες για τον αγώνα των Σαπατίστας. Για την Ραμόνα ο αγώνας είχε δυο πτυχές. Η μία πτυχή ήταν ο αγωνας εντός της κοινότητας των Σαπατίστας, με τις γυναίκες που ήταν δεμένες με την παράδοση, και η δέυτερη πτυχή, ήταν οι αγώνες με τους ιθαγενείς πληθυσμους κατά του αποκλεισμού, της καταστολής και της κυριαρχίας της μεξικάνικης κυβέρνησης.

Το 1993 συνέταξε τον «Επαναστατικό νόμο για τις γυναίκες», σε αυτόν τον νόμο, κηρυσσόταν η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Ο νόμος πέρασε απο συνέλευση και υπερψηφίστηκε. Μέτα την εξέγερση του 1993, οι Σαπατίστας έδωσαν αιτήματα στην μεξικάνικη κυβέρνηση, στα αίτηματα αυτά η Ραμόνα συμπεριέλαβε τα αιτήματα των γυναικών. Τα αιτήματα ήταν να χτιστούν κλινικές γεννήσεων, παιδικοί σταθμοί, χώροι ψυχαγωγίας των γυναικών, χτίσιμο χώρων βιοτεχνίας, και ελαιοτριβείων στα οποία οι γυναίκες θα περνούσαν τέσσερις ώρες την ημέρα για να αλέθουν καλαμπόκι για την παρασκευή Ταμάλων και Τορτίγιων για τις οικογένειές τους.

Έγραψε ότι οι αυτόχθονες γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και στα αντισυλληπτικά. Ηγήθηκε επίσης στην αντιπροσωπεία των EZLN γυναικών στο Πρώτο Εθνικό Συνέδριο των Αυτοχθόνων Γυναικών στην Οαχάκα το 1997. Το 2001, συμμετείχε σε πορέια στην Πόλη του Μεξικού με άλλους κορυφαίους Σαπατίστας, ζητώντας από την κυβέρνηση να τηρήσουν την συμφωνία του Σαν Αντρές.

  • Mετάφραση: Αδέσποτος
  • Πηγές: Internet

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s