Για τον αγώνα της Tanya Golan

tumblr_o1kiwccmND1u1sr1lo1_500

 

Είναι αναρχική, vegan και ακτιβίστρια σε οικολογικούς αγώνες. Αρνείται να στρατευτεί για τον σιωνιστικό στρατό. Δημοσιεύουμε την δήλωση άρνησης στράτευσης, η οποία περιλαμβάνει το σκεπτικό της και την κοινωνική κριτική της.

Το όνομά μου είναι Τάνια Γκολάν και είμαι 20 ετών. Έχω αποφασίσει να αρνηθώ την στράτευση μου στις IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις), και είναι τιμή μου να γίνει αυτό δημοσίως και ευθέως.

Η απόφαση να ενταχθώ ή να μην ενταχθώ στο στρατό είναι μια πολιτική απόφαση που ο καθένας και καθεμία θα έπρεπε να είναι σε θέση να πάρει για τον ευατό του.

Διαμαρτύρομαι το νόμο που απειλεί τους νέους και τις νέες έφηβους και έφηβες για να ενταχθούν στο στρατό. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην εξουσιαστική ιεραρχία. Ο στρατός είναι το χέρι της αστικής τάξης, της κυβέρνησης και της βομηχανίας όπλων. Υπάρχουν εκείνοι που επωφελούνται από την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση και ποτέ δεν θα αφήσουν τον οικονομικό έλεγχο πάνω στην Δυτική Όχθη. Αυτές οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει τον ρατσισμό και τον διχασμό. Οι κρατικές δαπάνες για την IDF (που προέρχεται επίσης από τις ΗΠΑ) έχουν την τάση να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο εις βάρος της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασφάλεια – υπάρχουν πολλές απειλές για το Ισραήλ. Υποθέτω, ο φόβος μας γίνεται εκμεταλλεύσιμος ως αποδιοργάνωση και αποτροπή της βαθιάς σκέψης.

Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια δίκαιη κοινωνία με βάση την αδικία. Αρνούμαι να λάβω μέρος σε μια ρατσιστική, φασιστική, μεροληπτική και καταπιεστική οργάνωση. Αρνούμαι να λάβω μέρος σε μια οργάνωση η οποία, εδώ και δεκαετίες, κρατάει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμάς, με τις ίδιες ανάγκες με εμάς, που θέλουν μόνο να ζήσουν τη ζωή τους. Συλλήψεις, διοικητικές κρατήσεις, βασανσμός από τον στρατό ισραηλινών εποίκων, μισθωτή σκλαβιά, απουσία κοινωνικής πρόνοιας – δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς αν δώσουμε καλούς λόγους για να μας πολεμήσουν. Ο στρατός, έιναι ακριβώς όπως το σχολείο, είναι ένα ίδρυμα που επιτελεί την κοινωνικοποίηση. Δεδομένου ότι ο κύριος στόχος των δημόσιων σχολείων είναι να ενώσει την κοινωνία σε μια μονολιθική οντότητα, έτσι ο κύριος στόχος των IDF δεν είναι να προστατεύσει τους ανθρώπους, αλλά για να είναι ένα χωνευτήρι (ισραηλινή αργκό για τον στρατό ως όργανο που κάνει τους ανθρώπους ίδιους) που κρατά το ήθος ζωντανό και κάνει τους ανθρώπους να το λατρεύουν, ενώ στην πραγματικότητα προστατεύει μόνο την ιεραρχία.

Είναι ένας θεσμός με αδέξια γραφειοκρατία, οι τομείς του ασχολούνται μόνο ο ένας με τον άλλο και δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό κόσμο, και σε άλλοι τομείς ασχολούνται με στρατιωτικές υποθέσεις. Αυτό το είδος της δομής είναι για την εκπαίδευση της φρέσκας νεολαίας με δογματικό τρόπο σκέψης που θα διαιωνίζει την ιεραρχική σχέση μεταξύ του καταπιεστή και του καταπιεζόμενου. Αυτό το στάδιο της ζωής είναι το τελικό στάδιο εισόδου στην ενηλικίωση σε αυτόν τον πλανήτη, μεταξύ ποταμού και θάλασσας.
Νομίζω ότι η ένταξη σε μια οργάνωση πρέπει να υπαγορεύεται από την προσωπική επιθυμία και σκέψη. Λειτουργεί, μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την Δημοκρατική Ομοσπονδία στην Rojava, δεν είναι και τόσο μακριά; ίσως μπορούμε να μάθουμε ένα – δύο πράγματα από αυτούς. Δεν έχουν νόμο επιστράτευσης, αλλά, παρ ‘όλα αυτά, έχουν παρόμοιο ποσοστό σρατολόγησης στο YPG και στο YPJ οσο το Ισραήλ  έχει στις IDF. Αν δεν υπάρχει επιθυμία να προστατεύσεις κάτι, μάλλον δεν αξίζει να προστατεύεται.

Απορρίπτω τα επιχείρηματα υπέρ της ένταξης στο στρατό: την συντροφικότητα, την κατεύθυνση στη ζωή, την εμπειρία, την βοήθεια στην κοινότητα. Επιλέγω να μην θυσιάσω τον εαυτό μου για δύο ολόκληρα χρόνια γεμάτο καμπάνες, ταπεινώσεις, και καταπίεση για το τίποταΔεν θα φορέσω στρατιωτική στολή, έτσι δεν θα συμβάλω στη δημόσια πίεση για  ένταξη στο στρατό. Η άρνηση της υποχρεωτικής στράτευσης δεν είναι ένα απλό πράγμα, αλλά ούτε και η κατάταξη στο στρατό. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχει το κοινωνικό ζήτημα της δικαιοσύνης. Ο στρατός θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον με τον χείνει πετρέλαιο και λύματα, για να απαλλαγεί από τον εξοπλισμό του ρίχνοντας τον στη θάλασσα και συνεχή δραστηριότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία της χλωρίδας και της πανίδας. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την παραμικρή λογοδοσία, όπως ακριβώς κάνει ο στρατός με τις δημόσιες δαπάνες.

Το να χρησιμοποιείς τη φωνή σου, σε οποιαδήποτε κατάσταση, είναι μεγάλη προσφορά, και καλώ όλους όσους έχει φωνή για να την χρησιμοποιείταιΣαφώς, άσχημα πράγματα συμβαίνουν όταν οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα.

Τάνια Γκολάν

Μετάφραση/Επιμέλεια: Αδέσποτος

Πηγή: Derry Anarchists

 

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s