Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Umberto Tommasini

umberto-tommasini-cov932-932x460

 

Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου του 1896, γεννήθηκε ο Ιταλός σιδεράς, αναρχικός και μαχητής αντιφασίστας Umberto Tommasini. Μεγάλωσε σε εργατική οικογένεια που είχε σοσιαλιστικές απόψεις. Πήρε μέρος την 14η Οκτωβρίου του 1909 στην διαμαρτυρία κατά της θανατικής ποινής που είχε επιβληθεί στον ισπανό αναρχικό Francisco Ferrer και συμμετείχε στην περίφημη Circolo di Studi Sociali. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμουπιάστηκε και στάλθηκε αιχμάλωτος στο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, Μαουτχάουζεν. Μετά την αποφυλάκισή του το 1919, επέστρεψε στην Τεργέστη, ξαναεργάστηκε ως σιδηρουργός, και άρχισε να συχνάζει στους σοσιαλιστικούς και αναρχικούς κύκλους. Στις εσωτερικές συζητήσεις που γίνονταν το 1920 στους κόλπους του σοσιαλιστικού κινήματος, ο ίδιος αποφάσισενα μην ανανεώσει τη συμμετοχή του στη Partito Socialista και άρχισε να συμμετέχει στο αναρχικό κίνημα. Επίσης, ήταν ενεργός μέσα στο κίνημα των συνδικάτων, αγωνίστηκε ενάντια στους απεργοσπάστες και ενάντια στις ολοένα και πιο τολμηρές φασίστες ομάδες. Το 1921 τραυματίστηκε από μια ομάδα φασιστών μετά απο εισβολή στο εργοστάσιο όπου εργαζόταν. Εκείνο το καλοκαίρι πήρε μέρος στα αντίποινα εναντίον της φασιστικής ομάδας squadristi  που δρούσε στην Red Light District του Σαν Τζιάκομο, στην διάρκεια της επιδρομής η βόμβα του τραυμάτισε 30 φασίστες. Το 1925, συνάντησε  τον Camillo Βerneri και τον Gino Bibbi – κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της Unione Italiana Monarchica-  με τους οποίους έγινε πολιτικός σύντροφος. Επίσης, είχε συμμετοχή στην αποτυχημένη επίθεση εναντίον του Μουσολίνι (11 Σεπτεμβρίου 1926) χωρίς να το ξέρει, καθώς είχε προμηθεύσει εκρηκτικά τον Gino Lucetti. Φόβισμένες οι φασιστικές αρχές τον παρενοχλούσαν συνεχώς και ήταν ένας απο τους πρώτους αντιφασίστες που φυλακίσθηκαν και πέρασαν έξι χρόνια στα νησιά της Ustica και της Ponza. Κατά τη διάρκεια της κράτησης η «υπεροπτική και περιφρονητική στάση» του ήταν ένα αγκάθι στις αρχές που  τον χαρακτήρισαν ως «έναν ακούραστο σπορέα μίσους, εναντίον της σημερινής κοινωνικής συγκρότησης, ανυπότακτο σε κάθε πειθαρχία και σε καμία περίπτωση συνεργάσιμο με τις αρχές».

 

10547551_442809139211771_5086994575069827743_n.jpg
Ο Umberto Tommasini την δεκαετία του 40 (Φωτογραφία της αστυνομίας)

 

Λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του απο τη Τεργέστη το 1932, αποφάσισε να πάει να αυτο-εξοριστεί, έτσι έφυγε παράνομα για τη Γαλλία και εντάχθηκε στον αντιφασιστικό αγώνα. Με το ξέσπασμα της Ισπανικής Επανάστασης, εντάχθηκε στην φάλαγγα Ascaso της CNTFAI,  που αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό απο αναρχικούς, με διοικητές τον Carlo Rosselli και Camillo Berneri. Χάρις την εμπείρεια που είχε απο τον  Α’ παγκόσμιο πόλεμο συνέβαλε στην προετοιμασία χαρακώματων κατά τη διάρκεια της μάχης του Monte Pelado στο Huesca, στις 28 Αυγούστου του 1936. Αργότερα συνέβαλε στη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των πολιτοφυλακών. Κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να σαμποτάρει ένα φασιστικό πλοίο, στο λιμάνι της Cueta, τον Φεβρουάριο του 1937, συνελήφθη από τους κομμουνιστές και στάλθηκε στη Βαλένθια, όπου ανακρίθηκε σκληρά από τη σταλινική αστυνομία, μαζί με τον Giobbe Giopp, τον Alfredo Cimadori και τον Giovanni Fontana. Καταφέρνοντας να ξεφύγει, αναγκάστηκε τελικά να παραδωθεί, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ολόκληρης της ομάδας (συμπεριλαμβανομένου του Cimadori, που θα αποδεικνυόταν στη συνέχεια ότι ήταν φασίστας χαφιές της αστυνομίας) που διεξάγονταν μεταξύ του αναρχικού Υπουργού Δικαιοσύνης και του Σοσιαλιστή υπουργού Εσωτερικών.

 

11026115_442809175878434_5144569138381452407_n.jpg
Φωτογραφία απο την δεκαετία του 1920

 

Στα τέλη Απριλίου 1937 αφέθηκε, αφου αναγκάστηκε να υποστεί εικονική εκτέλεση. Ανακρίθηκε στην φυλακή Coroneo στην Τεργέστη, και στη συνέχεια τον έστειλαν σε εσωτερική εξορία στο νησί Βεντοτένε για πέντε χρόνια. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την 25 Ιουλίου του 1943, με την ανατροπή του Μουσολίνι, ο Tommisini κρατήθηκε μαζί με άλλους αναρχικούς στο στρατόπεδο εγκλεισμού Renicci μέχρι το τέλος του πολέμου.

 

11042988_442809152545103_5788758333111604176_n.jpg
Ο φακελός του απο την αστυνομία

 

Δεδομένου των πάγιων αντικομμουνιστικών απόψεων του, σε αντίθεση με πολλούς άλλους αναρχικούς, αρνήθηκε να ενταχθεί στην Αντίσταση, επειδή ήταν εξ’ ολοκλήρου υπό κομμουνιστικό έλεγχο. Φοβούμενος ενδεχόμενη σύλληψη στην Τεργέστηέμεινε στην αδελφή του στην Μπολόνια μετά την απελευθέρωσή του. Όταν επέστρεψε στην Τεργέστη, βοήθησε στην ίδρυση της Gruppo Anarchico Germinal, που εξέδωσε το περιοδικό «Germinal», τον Μάιο του 1946. Επίσης, επέστρεψε στην εργασία του ως μεταλλουργός και παρά την ισχύ των κομμουνιστικών συνδικάτων, εξελέγη ως εργατικός αντιπρόσωπος. Κατά τη διάρκεια της αγγλο-αμερικανικής κατοχής το 1954, καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλακή από την στρατιωτική κυβέρνηση για παράνομη αναρχική προπαγάνδα (αφίσες προέτρεπαν την αστυνομία σε ανυπακοή και λιποταξία).

 

Umberto-Tommasini-Germinal
Ο Umberto πουλάει την εφημερίσα Germinal

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βοήθησε επίσης κάμποσους αναρχικούς να διαφύγουν απο την κομμουνιστική Βουλγαρία και να περάσουν παράνομα στη Γαλλία. Το 1965, ήταν μέλος της  Gruppi di Iniziativa Anarchica (GIA) , που αποσχίστηκε απο την Federazione Anarchica Italiana (FAI). Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και του ’70 έγινε σημείο αναφοράς για τους νεότερους αγωνιστές που εντάσωνταν στο αναρχικό κίνημα. Το 1971, έγινε ο εκδότης της Umanità Nova και συνέχισε τις δραστηριότητες του μέχρι τα 84 του χρόνια. Το 1984, ο Claudio Venza δημοσίευσε μια μακρά αυτοβιογραφική συνέντευξη με τίτλο «Umberto TOMMASINI, L’anarchico Triestino» αναρχικός απο την Τεργέστη), και επανεκδόθηκε το 2011 ως «Il Fabbro anarchico. Autobiografia FRA Trieste a Barcellona» (Ο σιδεράς αναρχικός. Μια αυτοβιογραφία μεταξύ Τεργέστης και Βαρκελώνης).

 

  • Πηγή: The Bottled Wasp Pocket Diary
  • Μετάφραση: Αδέσποτος

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s