Τι είναι Αναρχισμός; [Συχνές Ερωτήσεις Α.1.]

Αναρχισμός είναι μια πολιτική θεωρία που επιδιώκει να δημιουργήσει την αναρχία, “την απουσία κάποιου αφέντη, κάποιου κυρίαρχου.” [Προυντόν Τι είναι Ιδιοκτησία, σελ. 264]. Με άλλα λόγια, αναρχισμός είναι μία πολιτική θεωρία που στοχεύει να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία τα άτομα θα συνεργάζονται ελεύθερα και ισότιμα. Ως εκ τούτου, ο αναρχισμός αντιτίθεται σε όλες τις μορφές ιεραρχικού ελέγχου – είτε είναι από το κράτος είτε από τους καπιταλιστές – θεωρώντας τες επιβλαβής για το άτομο και την προσωπικότητα του, καθώς και περιττές.

Σύμφωνα με τα λόγια της αναρχικής Λ. Σούζαν Μπράουν:

Ενώ η κοινή αντίληψη για τον αναρχισμό είναι ενός βίαιου, αντι-Κρατικού κινήματος, ο αναρχισμός είναι μία πολύ περισσότερο εκλεπτυσμένη με αποχρώσεις παράδοση, από μια απλή αντίθεση στην κρατική εξουσία. Οι αναρχικοί αντιτίθενται στην αντίληψη, ότι η εξουσία και η κυριαρχία είναι απαραίτητες για την κοινωνία και αντι αυτού είναι υπέρμαχοι των συνεργατικών, αντι-ιεραρχικών μορφών κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης.” [Οι Πολιτικές του Ατομικισμού σελ. 106]

Ωστόσο, ο «αναρχισμός» και η «αναρχία» είναι αναμφισβήτητα η πιο κακο-εκπροσωποποιημένες ιδέες στην πολιτική θεωρία. Σε γενικές γραμμές, οι λέξεις αυτές χρησιμοποιούνται για να εννοήσουν  «χάος» ή «αταξία,»  και έτσι, κατ ‘επέκταση, οι αναρχικοί επιθυμούν ένα κοινωνικό χάος και την επιστροφή στους “νόμους της ζούγκλας”.   Αυτή η διαδικασία διαστρέβλωσης δεν έχει ιστορικό αντίστοιχο. Για παράδειγμα, σε χώρες όπου είναι απαραίτητη η διακυβέρνηση από ένα πρόσωπο (μοναρχία), οι λέξεις “ρεπουμπλικανισμός” ή “δημοκρατία” έχουν χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως η λέξη “αναρχία”, για να υπονοήσουν αταξία και σύγχυση. Εκείνοι που έχουν συμφέρον να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν, θέλουν να υπονοήσουν ότι οποιαδήποτε αντίθεση με το παρόν σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη και πως μια νέα μορφή κοινωνίας θα οδηγούσε στο χάος. Ή όπως το εκφράζει ο Ερρίκο Μαλατέστα:

“Δεδομένου ότι θεωρείται ότι μια κυβέρνηση είναι απαραίτητη και πως χωρίς κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να υπάρξει τίποτα άλλο παρά μόνο αταξία και σύγχυση, είναι φυσικό και λογικό πως η αναρχία, που σημαίνει απουσία κυβέρνησης, να ακούγεται ως απουσία τάξης” [Αναρχία, σελ. 16]

Οι αναρχικοί θέλουν να αλλάξει αυτή η «κοινή- αντίληψη» της έννοιας  της «αναρχίας», έτσι ώστε οι άνθρωποι να δουν ότι η κυβέρνηση και άλλες κοινωνικές ιεραρχικές σχέσεις είναι τόσο βλαβερές όσο και περιττές:

“Αλλάξτε τους γνώμη, πείστε το λαό ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο περιττή, αλλά και εξαιρετικά επιβλαβής, και τότε η λέξη αναρχία, και μόνο που σημαίνει απουσία κυβέρνησης, θα φτάσει να σημαίνει για όλους : φυσική τάξη, ενότητα των ανθρώπινων αναγκών και των συμφερόντων όλων, απόλυτη ελευθερία μέσα σε πλήρη αλληλεγγύη”. [Op. Cit., pp. 16]

Αυτό το Ερωτηματολόγιο είναι μέρος της διαδικασίας αλλαγής των κοινώς-επικρατούντων ιδεών σχετικά με τον αναρχισμό και την αναρχία. Καθώς και την καταπολέμηση των στρεβλώσεων που παράγονται από την “κοινή- αντίληψη” της έννοιας “αναρχία”, έχουμε επίσης να καταπολεμήσουμε τις στρεβλώσεις  που έχει υποβληθεί ο αναρχισμός και οι αναρχικές όλα αυτά τα χρόνια από τους πολιτικούς και κοινωνικούς μας εχθρούς.

Διότι, όπως το έχει θέσει ο Μπαρτολομαίο Βαντζέτι, οι αναρχικοί είναι “οι πιο ριζοσπάστες από τους ριζοσπάστες – οι μαύρες γάτες, το φόβητρο πολλών, όλων των μισσαλόδοξων, των εκμεταλλευτών, των τσαρλατάνων, των απατεώνων και των καταπιεστών. Κατά συνέπεια είμαστε, επίσης, οι ποιό συκοφαντημένοι, διαστρεβλωμένοι, παρεξηγημένοι και κυνηγημένοι απ’ όλους.” [Νικόλα Σάκκο και Μπαρτολομαίο Βαντζέτι. Γράμματα του Σάκκο και του Βαντζέτι, σελ. 174]

Ο Βαντζέτι ήξερε για τι πράγμα μιλούσε. Ο ίδιος και ο σύντροφός του Νικόλα Σάκκο ενοχοποιήθηκαν από το κράτος των ΗΠΑ για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν και, τελικώς, δολοφονήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα για το ότι ήταν ξένοι αναρχικοί το 1927. Έτσι, σε αυτό το ερωτηματολόγιο θα ξοδέψουμε χρόνο ώστε να αναιρέσουμε τις συκοφαντίες και τις στρεβλώσεις, στις οποίες οι αναρχικοί έχουν υποβληθεί από τα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς, τους ιδεολόγους και τα αφεντικά (για να μην αναφέρουμε τις διαστρεβλώσεις από τους πρώην ριζοσπάστες συντρόφους μας όπως τους φιλελεύθερους και τους Μαρξιστές).

Ας ελπίσουμε πως όταν θα έχετε ολοκληρώσει το διάβασμα να καταλάβετε γιατί όσοι είναι στην εξουσία έχουν ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο με το να επιτίθενται εναντίον του αναρχισμού – είναι η μόνη ιδεολογία που μπορεί να εξασφαλίσει αποτελεσματικά την ελευθερία για όλους και να δώσει ένα τέλος σε όλα τα συστήματα που βασίζονται πάνω στην επικράτηση των λίγων επί των πολλών.

  • Πηγή: The anarchist FAQ
  • Μετάφραση/επιμέλεια: Αδέσποτος

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s