Σαν σήμερα αναρχικοί αποπειράθηκαν να εκτελέσουν τον Βασιλιά της Βουλγαρίας Μπορίς Γ΄

Σαν σήμερα, 14 Απριλίου του 1925, τα μέλη της αναρχο-κομμουνιστικής οργάνωσης Κοπρίβστιτσα (Копривщенската) – Βασίλ Ικονόμοβ (Васил Икономов), Βασίλ Πόποβ (Васил Попов), Νέσσο Μαντούλοβα (Нешо Мандулов), Νεσσο Τουμανγκέλοβ (Нешо Тумангелов) και Άντον Γάντσεβ (Антон Ганчев) – επιτέθηκαν κατά του βασιλιά της Βουλγαρίας Μπόρις III, καθώς περνούσε έφιππος μέσα στο πέρασμα Αραμπακόνακ (Прохода Арабаконак), του βουνού Στάρα (Стара планина).

 

 

Το συμβάν περιγράφηκε στην εφημερίδα «Αυγή» (Зора), δύο ημέρες αργότερα (16 Απρίλη), υπό τον τίτλο «Η σωτηρία της Αυτού Μεγαλειότητας του»:

« Όπως ήδη είναι γνωστό, η Αυτού Μεγαλειότης, ο Βασιλιάς, επέστρεφε από το κυνήγι, όταν δέχθηκε επίθεση από ληστές. Για αρκετά χρόνια, ο βασιλιάς πήγαινε σε τακτική βάση, κάθε δύο ή τρεις μήνες, μεταξύ της πόλης Οράνιε, του περάσματος Αραμπακόνακ και της πόλης Ιτταπόλε, όπου υπάρχουν αρχαία δάση … την Κυριακή, ο βασιλιάς έκανε το συνηθισμένο κυνηγετικό ταξίδι του … Οι ληστές πυροβόλησαν κατευθείαν στο αυτοκίνητο τον οδηγό και το άτομο που βρισκόταν δίπλα του. Καθώς, η Αυτού Μεγαλειότης, ο Βασιλιάς βρίσκεται πάντα δίπλα στον οδηγό – κάτι που οι ληστές πρέπει να γνώριζαν – όταν πυροβόλησαν σε αυτές τις δύο θέσεις. Κατά ευτυχή συγκυρία, ο βασιλιάς δεν καθόταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου αυτή τη φορά. »

 

12991057_603265963166087_3105479448071196927_n
Η κηδεία του οδηγού του Μπόρις, Ιβάν Μικαέλεβ

 

Μια δεύτερη ευκαιρία δώθηκε στους αναρχικούς όταν αποπειράθηκαν να εκτελέσουν -και τα κατάφεραν- τον Στρατηγό Κωνσταντίν Γεωργκίεφ (Константин Георгиев), ως μέρος του μακροχρόνιου σχεδίου της ανατίναξης της εκκλησίας Sveta Nedelya (Света Неделя), εκκλησίας της πρωτεύουσας.

 

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s