Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός José Ester i Borrás

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1913, γεννήθηκε ο Ισπανός αναρχικός José Ester i Borrás. Συνελήφθη από τους κομμουνιστές στην Ισπανία και έπειτα απο τους Ναζί στη Γαλλία. Ήταν ενεργός στο αναρχικό νεανικό κίνημα της Ιβηρικής Ομοσπονδίας της Ελευθεριακής Νεολαίας [Federación Ibérica de Juventudes Libertarias] και στην Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών [Confederación Nacional del Trabajo]. Επίσης πολέμησε μαζί με τη περιβόητη Ταξιαρχία Γη και Ελευθερία [Tierra y Libertad] στην διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου και πήρε μέρος τη μάχη στο μέτωπο της Αραγονίας, της Μαδρίτης και της Καταλονίας.

 

ester1

 

Το Μάιο του 1938, είχε συλληφθεί από τους κομμουνιστές και είχε κατηγορηθεί, με άλλα δύο άτομα, ότι είχαν σκοτώσει ένα μέλος της ταξιαρχίας. Παραμέμειναν φυλακισμένοι μέχρι την πτώση του μετώπου. Αργότερα, μετά την πτώση της Ισπανικής Δημοκρατίας, έφυγε στη Γαλλία, όπου πολέμησε στην Αντίσταση εναντίον των Ναζί. Συνελήφθη και απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. 

 

esterborras5
Η κάρτα μέλους του, 1945

 

Ο Ester επέστρεψε στη Γαλλία, το 1945, και ίδρυσε την Ισπανική ομοσπονδία πρώην πολιτικών κρατουμένων και κρατουμένων στρατοπέδων συγκέντρωσης [Federación Española de Deportados e Internados Políticos], η οποία αγωνίστηκε για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία του Φράνκο, αλλά επιπλέον, και για τους ισπανούς αντιφασίστες, που είχαν απελαθεί σε στρατόπεδα εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Αυτοί οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν μόλις το 1956. Ο Ester εργάστηκε, επίσης, από το 1953, για το Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων και των Απάτριδων της Γαλλίας [Office Français de Protection des Réfugiés et Apatrides] και παρέμεινε ενεργός στο κίνημα μέχρι και τη δεκαετία του 1970.  Πέθανε το 1980.

 

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s