Η γραφειοκρατική κοινωνία Ι, Οι παραγωγικές σχέσεις στη Ρωσία – Κορνήλιος Καστοριάδης [PDF]

be71a6a7f6cc95e66c8a56aac2e6d760-g

 

 

Από το 1949 ως το 1965, το περιοδικό «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» υπήρξε η μοναδική έκδοση στη Γαλλία και άλλου, που ακολούθησε μια πρωτότυπη σκέψη και ανάλυση για την επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο.
Κύριος συνεργάτης τού περιοδικού, και ένα από τα ιδρυτικά του μέλη, ήταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Τα κείμενά του που συγκεντρώνονται σ’ αυτήν την έκδοση έχουν τα περισσότερα δημοσιευτεί στο περιοδικό, αλλά υπάρχουν και πολλά που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Είναι σκέψεις και προβληματισμός πού συνέβαλαν στην μορφοποίηση των ιδεών που σήμερα έχουν γίνει το σημείο εκκίνησης για την επαναστατική σκέψη και πρακτική.Ξεσκέπασαν τη φύση τής γραφειοκρατίας, σοσιαλιστικής ή μη, ως νέου κυρίαρχου και εκμεταλλευτικού στρώματος καθόρισαν τους επαναστατικούς στόχους, όπως η κατάργηση κάθε ιεραρχίας, η απόλυτη ισότητα όλων των εισοδημάτων, η επέκταση της επαναστατικής προβληματικής σ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής έκφρασης και πρώτα απ’ όλα στην καθημερινή ζωή και πραγματικότητα.
Αυτές είναι μερικές απ’ τις ιδέες, οι όποιες αν κατανοηθούν σε όλο το δυναμικό τους, οδηγούν σε μια κριτική επανεξέταση της μαρξιστικής φιλοσοφίας και οικονομίας και σε μια νέα θεώρηση του κοινωνικο-ιστορικού προβληματισμού, ως πεδίου της φαντασιακής δημιουργίας.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης με την «Γραφειοκρατική Κοινωνία» μας δίνει μια νέα προοπτική ανάλυσης για την επαναστατική σκέψη, που σήμερα έχει τελματωθεί ανάμεσα σε δογματικές και ρεφορμιστικές φόρμες που χτίζουν μοντέλα κοινωνιών μακριά και έξω από κάθε μορφή επανάστασης, και βάζει τα θεμέλια για να προχωρήσουμε στην επαναστατική ουσία.(Παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Click to access H_grafeiokratikh_koinwnia-1.pdf

  • Εκδότης: ΥΨΙΛΟΝ
  • Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 1985
  • Αριθμός σελίδων: 322
  • Μετάφραση: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ

 

Το βιβλίο: Η γραφειοκρατική κοινωνία Ι, Οι παραγωγικές σχέσεις στη Ρωσία

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s