Ακυβέρνητη Κοινωνία – Κορνήλιος Καστοριάδης [DJVU]

Κορνήλιος_Καστοριάδης-Ακυβέρνητη_κοινωνία___Συνεντεύξεις_και_συζητήσεις_1974-199_2017-11-03_21-12-58

 

«Μια καινούργια κοινωνία δεν μπορεί να γεννηθεί πραγματικά παρά μόνο αν την ίδια στιγμή και με την ίδια κίνηση εμφανισθούν καινούργιες σημασίες, θέλω να πω καινούργιες αξίες, καινούργιες νόρμες, καινούργιοι τρόποι να δίνεις νόημα στα πράγματα, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπινων όντων, στη ζωή μας γενικά». –Κ.Κ.

Με τα κείμενα της περιόδου 1974-1997 που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν τον τόμο, ο Κ. Καστοριάδης μας προτρέπει να ξανασκεφτούμε ότι εμείς οι άνθρωποι, ως άτομα, λαοί, κοινωνίες, ακόμη και ως οικουμένη, είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για το μέλλον μας, οι μόνοι που μπορούμε να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας, με δυο λόγια οι μόνοι δημιουργοί της Ιστορίας μας. Και, εάν συμφωνούμε μαζί του, μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Επιχειρηματολογεί για πληθώρα

θεμάτων, από το γιατί το πρόταγμα της αυτονομίας δεν είναι ουτοπία μέχρι το γιατί δεν είναι πια μαρξιστής. Μιλάει για τις φαντασιακές σημασίες και για το τι είναι η επανάσταση. Και κάνει παρεμβάσεις για συγκεκριμένα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα από πολέμους και μεταρρυθμίσεις μέχρι την επαναστατική δύναμη της οικολογίας. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ο Καστοριάδης επανερχόταν στο εξής ουσιώδες πολιτικό πρόβλημα: στην ύπαρξη μιας «δημοκρατίας» δίχως «δημοκράτες», η οποία έτεινε συνεχώς να καταστρέψει τον ανθρώπινο τύπο που θα μπορούσε να επιτρέψει την επιβίωση της, έστω και με την ατελή μορφή που τη χαρακτηρίζει. Και έβγαλε ένα συμπέρασμα που σχεδόν όλος ο κόσμος σήμερα είναι υποχρεωμένος να δεχτεί: ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας «ακυβέρνητης κοινωνίας». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

  • Εκδότης: ΕΥΡΑΣΙΑ
  • Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2010
  • Αριθμός σελίδων: 376
  • Μετάφραση: ΣΑΡΙΚΑΣ ΖΗΣΗΣ
  • Επιμέλεια: ΚΑΤΣΙΜΙΤΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

Το βιβλίο: Ακυβέρνητη Κοινωνία

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s