Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου του 1974, δολοφονείται από το καθεστώς Πινοσέτ η Χιλιανή δασκάλα, αναρχική και κοινωνική αγωνίστρια, Flora Sanhueza Rebolledo (*1911), η οποία ίδρυσε το Ateneo Libertario Luisa Michel (Ελευθεριακό Αθήναιο «Λουίζ Μισέλ»). Δια βίου αναρχική αγωνίστρια, ταξίδεψε το 1935 στην Ισπανία και πήρε μέρος στην Κοινωνική Επανάσταση κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Μετά τη φασιστική νίκη, έφυγε για τη Γαλλία, όπου παρέμεινε
ως πολιτική κρατούμενη μέχρι το 1942. Επέστρεψε στη Χιλή και εμπνεόμενη από τα ελευθεριακά αθηναία του προηγούμενου αιώνα, ίδρυσε το Ελευθεριακό Αθήναιο «Λουίζ Μισέλ» στην Ικίκε για να «συζητηθούν οι ανάγκες γυναικών υφαντουργών». Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Γκάμπριελ Γκονζάλες Βιντέλα και των φασιστικών διωγμών των αναρχικών και των κομμουνιστών, μεγάλο μέρος του έργου της ουσιαστικά έγινε με μυστικότητα. Το 1953 το ελευθεριακό κέντρο άνοιξε την πόρτα του στα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών, αλλάζοντας το όνομά του σε Escuela Libertaria Luisa Michel (Ελευθεριακό Σχολείο «Λουίζ Μισέλ»).

Στο απόγειο του είχε πάνω από 70 μόνιμους φοιτητές, αλλά έκλεισε το 1957. Η Flora συνελήφθη και βασανίστηκε μετά το πραξικόπημα Pinochet. Έζησε σε κατ ‘οίκον περιορισμό, και πέθανε στη συνέχεια από βασανιστήρια που έιχε υποστεί.
- Πηγή: The Bottled Wasp Pocket Diary
- Μετάφραση: Αδέσποτος