
Σαν σήμερα, 12 Μαΐου 1947, γεννιέται ο γερμανός αναρχικός Γκιόργκ φον Ράουχ (π. 1971). Ο Γκιόργκ ήταν ιδρυτής του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού στη Γερμανία και της οργάνωσης 2 Ιουνίου. Υπήρξε μέλος της αριστερής ριζοσπαστικής Blues-Scene στο Δυτικό Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Άρχισε να σπουδάζει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Kiel, αλλά μετακόμισε στο Βερολίνο στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων του Γερμανικού φοιτητικού κινήματος. Προσχώρησε στο ΣοσιαλιστικήΓερμανική Φοιτητική Ένωση, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες για καλύτερη εκπαιδευτική πολιτική και κατά του πολέμου του Βιετνάμ.
Υπήρξε επίσης μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Περιπλανώμενων Χασικλίδων Ανταρτών και της Κομμούνας του Wieland, η οποία χρηματοδοτούταν από τις παράνωμες εκτυπώσεις και τα «προλεταριακά ψειρίσματα». Στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του ηγέτη των φοιτητών Ρούντι Ντούτσκε, στις 11 Απριλίου 1968, και τις εξεγέρσεις του Μαΐου στη Γαλλία, μερικά από τα μέλη της Κομμούνας του Wieland, μαζί με τα μέλη της Kommune 1, σχημάτισαν τους Τουπαμάρος του Δυτικού Βερολίνου προκειμένου να ξεκινήσουν την μάχη στο δυτικογερμανικό κράτος.

Οι Τουπαμάρος θα μεταλλασσόταν το 1971 στο Κίνημα 2 Ιουνίου. Το όνομά η οργάνωση το πήρε από τον Γερμανό φοιτητή, Μπένο Όνεζοργκ, ο οποίος είχε σκοτωθεί από την αστυνομία το 1967. Αφού ξυλοκόπησαν έναν δημοσιογράφο από τον μισητό Τύπο Springer μαζί με τους Μπόμπι Μπάουμαν και τον Τόμας Βάισμπέχερ, ο Γκιόργκ συνελήφθη στις 2 του Φεβρουαρίου 1970. Κρατούταν ως ύποπτος έως ότου ξεκινήσει η δίκη του το καλοκαίρι του 1971.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της 8ης Ιουλίου 1971, τους ανακοινώθηκε αναβολή μιας βδομάδας και καθώς οι Μπάουμαν και Βάισμπέχερ είχαν λάβει εγγύηση, ήταν ελεύθεροι να φύγουν. Ωστόσο, Γκιόργκ κατάφερε να φύγει από το δικαστήριο αλλάζοντας ρόλους με τον Βάισμπέχερ (έμοιαζαν αρκετά, ειδικά όταν ο Βάισμπέχερ έβαζε τα γυαλιά του Γκιόργκ) όταν ανακοίνωσαν στον Βάισμπέχερ ότι ήταν ελεύθερος να φύγει.

Κρατήθηκε άλλες 4 ημέρες αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Στις έξι και μισή το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου του 1971, μετά από πέντε μήνες διαφυγής, ο Γκιόργκ φον Ράουχ βρισκόταν στην πόλη Άιζεναχ με τους Michael ‘Bommi’ Baumann, Hans Peter Knoll και Heinz Brockmann. Τους είχαν στήσει ενέδρα ασφαλίτες της αστυνομίας καθώς προσπαθούσαν να παρκάρουν ένα κλεμμένο φορτηγό Ford. Συνολικά 25 πυροβολισμοί έπεσαν και ο φον Ράουχ χτυπήθηκε στο μάτι, πεθαίνοντας ακαριαία. Οι υπόλοιποι δραπέτευσαν.
- Πηγή: The Bottled Wasp
- Μεταφραστής: Αδέσποτος