Σαν σήμερα πεθαίνει η αναρχική Μαρί Γκανζ

Ο Αλεξάντερ Μπέρκμαν και η Μαρί Γκανζ, στο πάρκο Mulberry, 1η Μαΐου 1914

Σαν σήμερα, 28 Ιανουαρίου 1968, πεθαίνει η Marie Ganz στο νοσοκομείο Saint Vincent στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η Αυστριο-Αμερικανή αναρχική οργανώτρια εργαζομένων, κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας, συνελήφθη επειδή απείλησε να πυροβολήσει τον John D. Rockefeller Jr. μετά την σφαγή του Ludlow καθώς και κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων για τα τρόφιμα στη Νέας Υόρκη το 1917.

Γεννιέται σε μια αγροτική Γαλικία πιθανότατα το 1891. Ο πατέρας της πήγε στη Νέα Υόρκη για να κερδίσει αρκετά χρήματα και να φέρει τη σύζυγό του, το μεγαλύτερο παιδί του, τη Μαρί και τον μικρότερο αδερφό της στην Αμερική, ανταλλάσσοντας τη σχετική άνεση της αγροτικής Γαλικίας με την φτώχεια της Νέας Υόρκης. Όταν η Γκανζ ήταν οκτώ, ο πατέρας της πεθαίνει και αναγκάζεται να δουλέψει ώστε να βοηθήσει τη μητέρα της που εργάζετε στο εμπόριο ενδυμάτων. Αφήνει, τελικά, το σχολείο στα δεκατρία της για να εργαστεί σε θέση πλήρους απασχόλησης ως μεταφορέας μιας εταιρείας ενδυμάτων, στην πλούσια περιοχή της Πέμπτης Λεωφόρου (Fifth Avenue). Τότε ανακάλυψε πόσο φτωχή ήταν η οικογένειά της και πόσο άνιση ήταν η ζωή στην Αμερική. Η επόμενη δουλειά της ήταν σε ένα κάτεργο και μετά τη δουλειά άρχισε να αναμειγνύεται με ριζοσπαστικούς μαθητές από τη Ρωσία, οι οποίοι την μύησαν στον αναρχισμό – τον οποίο αγκάλιασε. Γίνεται, επιπλέον, οργανώτρια του σωματίου στο κάτεργο που δουλεύει, μπαίνει μπροστά στην απεργία που ακολουθεί και κερδίζει μαζί με τις εργαζόμενες τα αιτήματα, αλλά αυτό θα την οδηγήσει στην απόλυση.

Η Γκανζ μιλαέι κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων για τα τρόφιμα στη Νέας Υόρκη το 1917

Βρήκε μια θέση, καθώς ήταν επιδραστική δημόσια ομιλήτρια, εντός του συνδικάτου ως εκφραστής των δικαιωμάτων των γυναικών, τόσο εκείνων με δουλειά όσο και εκείνων που ήταν άνεργες. Μιλάει συχνά στις συναντήσεις των αναρχικών και των βιομηχανικών εργατών του Κόσμου (IWW) και γνωρίζεται με πολλές από τις εξέχουσες αναρχικές και συνδικαλιστικές προσωπικότητες της περιόδου. Της δίνεται το ψευδώνυμο «Sweet Marie» επειδή έχει «το λεξιλόγιο ενός ναύτη ποταμόπλοιου στον ποταμό Μισισιπή». Στις 30 Απριλίου 1914, δέκα ημέρες μετά τη σφαγή του Ludlow, ηγείται μιας πορείας στο κτίριο της Standard Oil στο Μανχάταν, αφού ξεσήκωσε ένα πλήθος κουνώντας ένα όπλο και δηλώνοντας ότι πηγαίνει εκεί για να πυροβολήσει τον John D. Rockefeller, Jr. ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι, ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους των συζύγων και των παιδιών των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο. Όταν φτάνει στο γραφείο του Rockerfeller στον δέκατο τέταρτο όροφο ανακαλύπτει ότι δεν ήταν μέσα, οπότε αφήνει ένα μήνυμα για τον ίδιο στη γραμματέα του ότι αν δεν σταματήσει τις δολοφονίες των εργαζομένων στο Κολοράντο, θα τον «πυροβολήσει σαν σκύλο».

Η «Sweet Marie» συνελήφθη από την αστυνομία

Την ερχόμενη μέρα, καθώς μιλούσε στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Union Square – μια συγκέντρωση που είχε δεχθεί επίθεση νωρίτερα από την αστυνομία, χτυπόντας τους παρευρισκόμενους και προκαλόντας έτσι τον πανικό στους 5.000 από τους 15.000 που ήταν παρόντες στην πλατεία -οι δικαστές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης καθώς η ίδια οδήγησε μια άλλη διαδήλωση στο κτίριο της Standard Oil την επόμενη μέρα 2 Μάη. Συλλαμβάνεται για την κατοχή ενός γεμάτου πιστολιού και κατηγορείται για απείθαρχη συμπεριφορά και και καταδικάζεται σε εξήντα ημέρες αναγκαστικής εργασίας- αργότερα θα μειωθούν στις τριάντα- σε ένα εργοτάξιο στο νησί Blackwell. Συμμετέχει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που αφορούν την έλλειψη τροφίμων στη Νέα Υόρκη το 1917. Η Γκανζ συλλαμβάνεται αφού είχε πρωτοστατήσει σε μια αυθόρμητη πορεία 1.000 γυναικών στο Δημαρχείο στις 20 Φεβρουαρίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλειό και κάνοντας κατάληψη στα σκαλιά του Δημαρχείου. Εκεί δίνει μια ομιλία στα Yiddish, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται επειδή «δεν συμμορφώθηκε στις εντολές για να σταματήσει να υποκινεί το πλήθος». Ο αστυνομικός επιθεωρητής John F. Dwyer, αργότερα, ισχυρίστηκε ότι υποκινούσε τις γυναίκες να συνεχίσουν τις ταραχές, καταλαβαίνοντας μια γλώσσα που είναι απίθανο να γνώριζε ο Dwyer. Αργότερα ελευθερώθηκε με αναστολή.

«New York Times», 21 Φεβρουαρίου 1917

Με την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αργότερα εκείνο το έτος, και με τον αδελφό της, τότε στον αμερικανικό στρατό, η Γκανζ βγαίνει δημόσια να υποστηρίξει την αμερικανική παρέμβαση στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί την απέχθεια των αναρχικών και των συντρόφων της στην IWW. Έπειτα, απομαρκύνεται σταδιακά από το κίνημα και λίγο μετά τον πόλεμο, το 1919, παντρεύεται τον δημοσιογράφο Nat Ferber, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγο πριν από τη εξορία της στο νησί Blackwell.

Το ζευγάρι συνεργάστηκε για την αυτοβιογραφία της Γκανζ: «Rebels: Into Anarchy – and Out Again» (1920). Η Μαρί φεύγει από το προσκήνιο μετά τη δημοσίευσή της αυτοβιογραφίας. Πεθαίνει στο Νοσοκομείο Saint Vincent στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 28 Ιανουαρίου 1968.

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s