Σαν σήμερα γεννήθηκε η αναρχική Milly Witkop Rocker

89630334_1540436612782346_6597215542140993536_o

Σαν σήμερα, 13 Μαρτίου του 1877, γεννήθηκε η η αναρχική Milly Witkop Rocker (πραγματικό όνομα Milly Vitkopski). Η Ουκρανοαμερικανή αναρχοσυνδικαλίστρια και αναρχοφεμινίστρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια, έζησε εξόριστη στο Λονδίνο, όπου δραστηριοπιήθηκε στο εβραϊκό αναρχικό κίνημα και με τα εργασιακά του East End.

Στο Λονδίνο το 1896 συναντήθηκε με τον Rudolf Rocker, ο οποίος έγινε ο δια βίου σύντροφός της. Ο γιος τους, ο καλλιτέχνης Fermin Rocker, γεννήθηκε το 1907. Όταν ο Rocker φυλακίστηκε ως εχθρικό άτομο στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Milly συνέχισε τις αντιπολεμικές της δραστηριότητές, που οδήγησαν στη σύλληψή της το 1916 και τη φυλάκισή της μέχρι τη λήξη του πολέμου το 1918.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μετακόμισαν και οι δύο στη Γερμανία, όπου συμμετείχαν στην ίδρυση της αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης Freie Arbeiter Union Deutschlands (Ελεύθερη Εργατική Ένωση της Γερμανίας). Απογοητευμένη από την αντροκρατία στην Ένωση, η Witkop έγινε μια από τις ηγετικές ιδρύτριες της Frauenbund (Ένωση Γυναικών) στο Βερολίνο το 1920, η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε εθνική (Syndikalistische Frauenbund). Η Milly συνέταξε την πλατφόρμα της οργάνωσης το 1921 με τον τίτλο «Was Will der Syndikalistische Frauenbund?» (Τι θέλει η Συνδικαλιστική Ένωση Γυναικών;)

Η Witkop, επίσης, συμμετείχε στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στη Γερμανία, αλλά απογοητεύθηκε από την απροθυμία του εργατικού κινήματος να πολεμίσει ενάντιά τους, κάτι που τελικά βοήθησε στο να ανοίξει ο δρόμος για την άνοδο των ναζιστών του NSDAP. Μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, η Witkop και ο Rocker έφυγαν από τη Γερμανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Ελβετίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, το ζευγάρι συνέχισε τις διαλέξεις, να γράφει για θέματα του αναρχικού κινήματος. Επιπλέον, ευαισθητοποίησαν την αμερικάνικη κοινωνία σχετικά με τα γεγονότα που συνέβαιναν στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Το 1937 εγκαταστάθηκαν σε μια αναρχική κοινότητα στο Mohegan της Νέας Υόρκης. Η Milly Witkop πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1955 στο Peekskill της Νέας Υόρκης λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s