Όταν «αναρχικός» πυροβόλησε τον Μαλατέστα

Ερρίκο Μαλατέστα

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 υπήρξε μια έντονη συζήτηση στο ιταλικό αναρχικό κίνημα μεταξύ των οργανωτιστών [organisationalists] που υποστήριζαν τις τυπικές οργανώσεις όπως οι ομοσπονδίες, και των αντιοργανωτιστών, που υποστήριζαν μόνο τις ομάδες συγγένειας και θεωρούσαν ότι η τυπική οργάνωση ήταν ασυμβίβαστη με τις αναρχικές στρατηγικές και αξίες. Η κύρια διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες γινόταν μεταξύ του Ερρίκο Μαλατέστα, ο οποίος ήταν εκδότης της εφημερίδας Το Κοινωνικό Ζήτημα [La Questione Sociale] και υποστήριζε την τυπική οργανωτική δομή, και του Τζουσέπε Τσιακανβίλλα, ο οποίος επιμελούταν την εφημερίδα Αυγή [l’Aurora] και απέρριπτε την τυπική οργάνωση. (Turcato 2012, 190-7)

Προτού έρθει σε διαμάχη με τον Τσιακανβίλλα, ο Μαλατέστα παρευρέθηκε σε μια συνάντηση αναρχικών στο Tivola και το Zucca Saloon στο Δυτικό Hoboken στο New Jersey στις 3 Σεπτεμβρίου 1899. Το Δυτικό Hoboken ήταν μια περιοχή όπου ο αντιοργανωτικός αναρχισμός ήταν δημοφιλής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μαλατέστα εξήγησε τις οργανωτικές ιδέες του και αυτό εξόργισε πολύ τον Ντομένικο Πατσάλλια έναν αναρχικό κουρέα, ο οποίος ήταν αντιοργανωτής. Σύμφωνα με τον Αρμάντο Μπόργκι, ο Πατσάλλια, ήταν «άγνωστος στους περισσότερους συντρόφους και τον αγνόησαν και οι λίγοι που τον γνώριζαν». (Malatesta 2015, 238). Ο Πατσάλλια εξοργίστηκε τόσο πολύ κατά την ομιλία του Μαλατέστα που τράβηξε το περίστροφο και τον πυροβόλησε στο πόδι. Ο Πατσάλλια αφοπλίστηκε στη συνέχεια από τον Γκαετάνο Μπρέσι, ο οποίος θα δολοφονούσε το 1900 τον βασιλιά της Ιταλίας. Η αστυνομία έφτασε στον χώρο και αποφάσισε να συλλάβει τον Μαλατέστα, το θύμα των πυροβολισμών. Ο Μαλατέστα απάντησε όπως ένας πραγματικά αναρχικός και αρνήθηκε να πει στην αστυνομία ποιος τον πυροβόλησε. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Μαλατέστα αποφάσισε να μην δημοσιεύσει στην εφημερίδα που ήταν εκδότης (το κοινωνικό ζήτημα) κάποιον απολογισμό για την επίθεση. (Malatesta 2019, xxiii. Ο Νετλώ ισχυρίζεται ότι η σφαίρα δεν πέτυχε τον Μαλατέστα αλλά τόσο ο Φάμπρι όσο και ο Μπόργκι ισχυρίζονται ότι τον πέτυχε στο πόδι)

Τζουσέπε Τσιακανβίλλα

Η εφημερίδα Η Πρόοδος (1) δημοσίευσε ένα άρθρο στις 6 Σεπτεμβρίου στο οποίο ισχυρίζεται ότι,

Ο Ερρίκο Μαλατέστα απέδειξε ξανά την μεγαλοψυχία του και σε αυτό το περιστατικό. Όχι μόνο αρνήθηκε να κατονομάσει τον επιτιθέμενο, αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι τον έχει συγχωρήσει από τα βάθη της καρδιάς του.

«Είμαι βέβαιος – είπε ο Μαλατέστα – ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.» (Malatesta 2019, 258)

Ο Τσιακανβίλλα λίγο μετά τον πυροβολισμό ξεκίνησε μια πολεμική εκστρατεία ενάντια στις οργανωτικές ιδέες του Μαλατέστα στην εφημερίδα Αυγή στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο Μαλατέστα απάντησε σε αυτό γράφοντας μια σειρά άρθρων που ήταν κριτικά στα επιχειρήματα των αντιπάλων του. Παρόλο που ο Τσιακανβίλλα δεν εξέφρασε τη δημόσια λύπη του για το γεγονός ότι ο Μαλατέστα πυροβολήθηκε από έναν αντι-οργανωτιστή, ο Malatesta δεν ανέφερε το περιστατικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης και επικεντρώθηκε στα επιχειρήματα υπέρ και κατά της τυπικής οργάνωσης. Παρόλο που πρέπει να σημειωθεί ότι η Τσιακανβίλλα φαίνεται να είχε ιδιωτικά αντιταχτεί στις πράξεις του Πατσάλλια . (Malatesta 2019, xxiii; Malatesta 2015, 238)

Το κοινωνικό ζήτημα

Η μόνη φορά που ο Μαλατέστα αναφέρθηκε στον πυροβολισμό ήταν όταν η είδηση διαδόθηκε από την Αμερική στην Ιταλία. Απαντώντας στην κάλυψη των γεγονότων στον ιταλικό σοσιαλιστικό τύπο, ο Μαλατέστα δημοσίευσε ένα σύντομο σημείωμα στην εφημερίδα Το Κοινωνικό Ζήτημα στις 28 Οκτωβρίου. Είπε,

Ο Σύντροφος Μαλατέστα – λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες που δημοσιεύονται στις ιταλικές εφημερίδες, καθώς και άλλες που έχουν φτάσει άμεσα σε εμάς, σχετικά με το μικρό ατύχημα που του συνέβη και για το οποίο πιστεύουμε ότι δεν αξίζει καν να μιλήσουμε – ευχαριστεί τους φίλους που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους για αυτόν, αλλά τους ικετεύει… να αφήσουν αυτό να τελειώσει εδώ. (Malatesta 2019, 120)

Δεν μπόρεσα να βρω πολλές λεπτομέρειες για το τι συνέβη στον Πατσάλλια αφού πυροβόλησε τον Μαλατέστα. Σύμφωνα με τον Λουίτζι Φάμπρι, η εφημερίδα «L’Adunata dei Refrattari (2) της Νέας Υόρκης (αρ. 5 της 28ης Ιανουαρίου 1933) διευκρινίζει ότι ο δράστης πού πυροβόλησε τον Μαλατέστα ήταν ένα απόβλητο που δεν τον λάμβαναν υπόψιν τους οι σύντροφοι· μετά ο Παζαγκλι εξαφανίστηκε αμέσως από το κίνημα και πέθανε λίγα χρόνια αργότερα». (Fabbri 1936)

Ο Μαλατέστα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πυροβολισμό του από έναν αντιοργανωτιστή για να διεξάγει πολιτική πολεμική εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων στο αναρχικό κίνημα. Θα μπορούσε να είχε εκδικηθεί και να επιχειρήσει να πυροβολήσει τον Πατσάλλια σε αντίποινα. Αντίθετα, επέλεξε να συγχωρήσει τον επιτιθέμενο και να προχωρήσει παρακάτω. Με άλλα λόγια, ο Μαλατέστα σκότωσε τον μπάτσο που είχε μέσα του. Εσύ τον έχεις;

ΣτΜ.

  1. Καθημερινή εφημερίδα ιταλικής γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία κυκλοφορούσε στη Νέα Υόρκη από το 1880 έως το 1988
  2. Ιταλοαμερικανική αναρχική εφημερίδα που κυκλοφορούσε μεταξύ 1922 και 1971 στη Νέα Υόρκη.

Βιβλιογραφία

Fabbri, Luigi. 1936. Life of Malatesta.

Malatesta, Errico. 2015. Life and Ideas: The Anarchist Writings of Errico Malatesta. Edited by Vernon Richards. Oakland, CA: PM Press.

Malatesta, Errico. 2019. Towards Anarchy: Malatesta in America 1899-1900. Edited by Davide Turcato. Chico, CA: AK Press.

Turcato, Davide. 2012. Making Sense of Anarchism: Errico Malatesta’s Experiments with Revolution 1889-1900. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

  • Μετάφραση: Αδέσποτος
  • Πηγή: anarchopac

Πληκτρολογήστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας για κάθε νέα μου δημοσίευση.

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s