Όταν «αναρχικός» πυροβόλησε τον Malatesta

Ερρίκο Μαλατέστα

Υπήρχε μια έντονη συζήτηση στο ιταλικό αναρχικό κίνημα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 μεταξύ των οργανωτιστών [organisationalists], που υποστήριζαν τις τυπικές οργανώσεις όπως οι ομοσπονδίες, και των αντιοργανωτιστών, που υποστήριζαν μόνο τις ομάδες συγγένειας και θεωρούσαν ότι η τυπική οργάνωση ήταν ασυμβίβαστη με τις αναρχικές στρατηγικές και αξίες. Η κύρια διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες γινόταν μεταξύ του Errico Malatesta, ο οποίος ήταν εκδότης της εφημερίδας «Το Κοινωνικό Ζήτημα» [La Questione Sociale] και υποστήριζε την τυπική οργανωτική δομή, και του Giuseppe Ciancabilla, ο οποίος επιμελούταν την εφημερίδα «Η Αυγή» [l’Aurora] και απέρριπτε την τυπική οργάνωση. (Turcato 2012, 190-7)

Προτού έρθει σε διαμάχη με τον Ciancabilla, ο Malatesta, παρευρέθηκε σε μια συνάντηση αναρχικών στο Tivola και Zucca Saloon στο Δυτικό Hoboken στο New Jersey στις 3 Σεπτεμβρίου 1899. Στην περιοχή του Δυτικού Hoboken ο αντιοργανωτικός αναρχισμός ήταν δημοφιλής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Malatesta εξήγησε τις οργανωτικές ιδέες του και αυτό εξόργισε πολύ τον Domenico Pazzaglia· έναν αναρχικό κουρέα, ο οποίος ήταν αντιοργανωτιστής. Σύμφωνα με τον Armando Borghi, ο Pazzaglia, ήταν «άγνωστος στους περισσότερους συντρόφους και τον αγνοούσαν και οι λίγοι που τον γνώριζαν». (Malatesta 2015, 238). Ο Pazzaglia εξοργίστηκε τόσο πολύ κατά την ομιλία του Malatesta που τράβηξε το περίστροφο και τον πυροβόλησε στο πόδι. Ο Pazzaglia αφοπλίστηκε στη συνέχεια από τον Gaetano Bresci, ο οποίος θα εκτελούσε το 1900 τον βασιλιά της Ιταλίας. Η αστυνομία έφτασε στον χώρο και αποφάσισε να συλλάβει τον Malatesta, που ήταν το θύμα των πυροβολισμών. Ο Malatesta απάντησε όπως ένας πραγματικά αναρχικός και αρνήθηκε να πει στην αστυνομία ποιος τον πυροβόλησε. Μετά την αποφυλάκισή του αποφάσισε να μην δημοσιεύσει στην εφημερίδα που ήταν εκδότης (Το Kοινωνικό Ζήτημα) κάποιον απολογισμό για την επίθεση. (Malatesta 2019, xxiii. Ο Νετλώ ισχυρίζεται ότι η σφαίρα δεν πέτυχε τον Μαλατέστα αλλά τόσο ο Φάμπρι όσο και ο Μπόργκι ισχυρίζονται ότι τον πέτυχε στο πόδι).

Τζουσέπε Τσιακανβίλλα

Η εφημερίδα «Η Πρόοδος» [1] δημοσίευσε ένα άρθρο στις 6 Σεπτεμβρίου στο οποίο ισχυρίζεται ότι,

Ο Errico Malatesta απέδειξε ξανά την μεγαλοψυχία του και σε αυτό το περιστατικό. Όχι μόνο αρνήθηκε να κατονομάσει τον επιτιθέμενο, αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι τον έχει συγχωρήσει από τα βάθη της καρδιάς του.

«Είμαι βέβαιος ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.» είπε ο Malatesta (Malatesta 2019, 258)

Ο Ciancabilla λίγο μετά τον πυροβολισμό ξεκίνησε μια πολεμική εκστρατεία ενάντια στις οργανωτικές ιδέες του Malatesta στην εφημερίδα «Η Αυγή» στις 16 Σεπτεμβρίου. Ο Malatesta απάντησε σε αυτό γράφοντας μια σειρά άρθρων που ήταν κριτικά στα επιχειρήματα των αντιπάλων του. Παρόλο που ο Ciancabilla δεν εξέφρασε τη δημόσια λύπη του για το γεγονός ότι ο Malatesta πυροβολήθηκε από έναν αντιοργανωτιστή, ο Malatesta δεν ανέφερε το περιστατικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης και επικεντρώθηκε στα επιχειρήματα υπέρ και κατά της τυπικής οργάνωσης. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η Ciancabilla όπως φαίνεται είχε ιδιωτικά αντιταχτεί στις πράξεις του Pazzaglia . (Malatesta 2019, xxiii; Malatesta 2015, 238)

Το κοινωνικό ζήτημα

Η μόνη φορά που ο Malatesta αναφέρθηκε στον πυροβολισμό ήταν όταν η είδηση διαδόθηκε από την Αμερική στην Ιταλία. Απαντώντας στην κάλυψη των γεγονότων στον ιταλικό σοσιαλιστικό τύπο, δημοσίευσε ένα σύντομο σημείωμα στην εφημερίδα «Το Κοινωνικό Ζήτημα» στις 28 Οκτωβρίου. Είπε,

Ο Σύντροφος Malatesta – λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες που δημοσιεύονται στις ιταλικές εφημερίδες, καθώς και άλλες που έχουν φτάσει άμεσα σε εμάς, σχετικά με το μικρό ατύχημα που του συνέβη και για το οποίο πιστεύουμε ότι δεν αξίζει καν να μιλήσουμε – ευχαριστεί τους φίλους που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους για αυτόν, αλλά τους ικετεύει… να αφήσουν αυτό να τελειώσει εδώ. (Malatesta 2019, 120)

Δεν μπόρεσα να βρω πολλές λεπτομέρειες για το τι συνέβη στον Pazzaglia αφού πυροβόλησε τον Malatesta. Σύμφωνα με τον Luigi Fabbri, η εφημερίδα « «L’Adunata dei Refrattari» [2] της Νέας Υόρκης (αρ. 5 της 28ης Ιανουαρίου 1933) διευκρινίζει ότι ο δράστης πού πυροβόλησε τον Malatesta ήταν ένα απόβλητο που δεν τον λάμβαναν υπόψιν τους οι σύντροφοι· μετά από το περιστατικό ο Pazzaglia εξαφανίστηκε αμέσως από το κίνημα και πέθανε λίγα χρόνια αργότερα». (Fabbri 1936)

Ο Malatesta θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πυροβολισμό του από έναν αντιοργανωτιστή για να διεξάγει πολιτική πολεμική εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων στο αναρχικό κίνημα. Θα μπορούσε να είχε εκδικηθεί και να επιχειρήσει να πυροβολήσει τον Pazzaglia σε αντίποινα. Αντιθέτως, επέλεξε να συγχωρήσει τον επιτιθέμενο και να προχωρήσει παρακάτω. Με άλλα λόγια, ο Malatesta σκότωσε τον μπάτσο που είχε μέσα του. Εσύ τον έχεις;

ΣτΜ.

[1] Καθημερινή εφημερίδα ιταλικής γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία κυκλοφορούσε στη Νέα Υόρκη από το 1880 έως το 1988

[2] Ιταλοαμερικανική αναρχική εφημερίδα που κυκλοφορούσε μεταξύ 1922 και 1971 στη Νέα Υόρκη.

Βιβλιογραφία

Fabbri, Luigi. 1936. Life of Malatesta.

Malatesta, Errico. 2015. Life and Ideas: The Anarchist Writings of Errico Malatesta. Edited by Vernon Richards. Oakland, CA: PM Press.

Malatesta, Errico. 2019. Towards Anarchy: Malatesta in America 1899-1900. Edited by Davide Turcato. Chico, CA: AK Press.

Turcato, Davide. 2012. Making Sense of Anarchism: Errico Malatesta’s Experiments with Revolution 1889-1900. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

  • Μετάφραση: Αδέσποτος
  • Πηγή: anarchopac

Πληκτρολογήστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας για κάθε νέα μου δημοσίευση.

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s