Σαν σήμερα: Ο εμπρησμός του αυτοκινήτου του Προέδρου των Ελλήνων Βιομηχάνων Πειραιώς «Φυρογένης» από τις Ομάδες Λαϊκής Αντίστασης

Σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 1980, οι Ομάδες Λαϊκής Αντίστασης βάζουν δυναμίτη σε ένα από τα αυτοκίνητα του ΦΥΡΟΓΕΝΗ στην Καλλιθέα.

Οι Ομάδες Λαϊκής Αντίστασης πρωτοεμφανίστησαν μέσα στο φθινόπωρο του 1975. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ομάδες που δεν έχουν κοινή οργανωμένη πολιτική ομάδα παρά το ίδιο όνομα στις αναλήψεις που εμφανίστηκαν μετά από ενέργειες. Πρόκειται πιθανών ή για συμπτώσεις ή για πρόθεση ενότητας στη δράση όπου η μία ομάδα συνεχίζει τον αγώνα της άλλης. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις συγκρίσεις των πολιτικών κειμένων τους.

Οι Ομάδες Λαϊκής Αντίστασης έκαναν δεκάδες εμπρησμούς και δολιοφθορές σε αυτοκίνητα αστυνομικών, διπλωματών της Αγγλίας, της Αμερικής και της Γαλλίας. Μία ενέργεια που προκάλεσε πολιτική αναστάτωση εκείνη την περίοδο ήταν η αλλαγή ονομασιών μερικών δρόμων σε συνοικίες της Αθήνας και κύρια στην περιοχή του Ν. Ηρακλείου.

«… Ο Φυρογένης ακολουθώντας δοκιμασμένα πρότυπα εργοδοτικής συμπεριφοράς και φιλάνθρωπος, όπως είναι, δεν αφήνει τους προλετάριούς «του» να πηγαινοέχονται μόνοι τους αλλά δρομολογεί δικά του πούλμαν μεταφοράς τους. Έτσι πετυχαίνει: α) έλεγχο σε οποιαδήποτε κίνηση των εργατών, αρκετές ώρες πρίν και αφού βγούν από το εργοστάσιό του, β) μεγάλωμα του χρόνου δουλειάς, απλήρωτου βέβαια, στον οποίο προστίθενται και ο χρόνος μετακίνησης, και έτσι ενσωματώνεται στην καναγκαστική εργασία που υποχρεώνονται εκβιαστικά οι προλετάριοι για να επιζήσουν, γ) μειώνεται έτσι κατά σοβαρό ποσοστό ο πραγματικός μισθός, που έτσι και αλλιώς μισθός απλής επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα η εργοδοσία πουλάει εκμοντερνισμό και εξυπηρέτηση δήθεν, που είναι ολόκληρη σε όφελος της…» -Απόσπασμα από την ανάληψη ευθύνης των Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης

Πηγή πληροφοριών από το βιβλίο του Γιώργου Καράμπελα: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ 1974-1985 από τις εκδόσεις Γραφές.


Πληκτρολογήστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο e-mail σας για κάθε νέα μου δημοσίευση.

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s