Σαν σήμερα: Η δολοφονία του αναρχικού Σαμπατέ Γιοπάρτ Φρανθίσκο

«Δεν είμαστε ληστές, είμαστε ελευθεριακοί αντιστασιακοί μαχητές. Αυτό που μόλις αρπάξαμε θα βοηθήσει με λίγο να ταΐσουμε τα ορφανά και τα πεινασμένα παιδιά αυτών των αντιφασιστών που πυροβολείται εσείς και οι όμοιοι σας. Είμαστε άνθρωποι που δεν ζητιανέψαμε και ούτε θα ζητιανέψουμε ποτέ για αυτό που μας ανήκει. Όσο έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε, θα παλεύουμε για την ελευθερία της ισπανικής εργατικής τάξης. Όσο για σένα, Garriga, αν και είσαι δολοφόνος και κλέφτης, σε γλιτώσαμε , γιατί εμείς ως ελευθεριακοί εκτιμούμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που εσύ ποτέ δεν κάνεις, ούτε είναι πιθανό να καταλάβεις».

-Σαμπατέ Γιοπάρτ Φρανθίσκο «Ελ Κίκο»

Σαν σήμερα, 5 Ιανουαρίου 1960, δολοφονείται ο Θρυλικός Ισπανός Αναρχικός Σαμπατέ Γιοπάρτ Φρανθίσκο, γνωστός ως «Ελ Κίκο» (El Quico). Ο Σαμπατέ χαρακτηρίστηκε ως «ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο. Συμμετείχε ενεργά στην εξέγερση του 1933, αρνήθηκε την στράτευση το 1935, και πολέμησε στο αντιφρανκικό μέτωπο με το «Τάγμα Ντουρούτι».

Ενώ πολλοί από τους συντρόφους του συλλαμβάνονταν ή δολοφονούνταν με τα χρόνια – συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του Χοσέ το 1949 και του άλλου αδελφού του Μανουέλ το 1950 – ο Σαμπατέ κατάφερνε να «γλιστράει» από τα «δίχτυα» της αστυνομίας.

Στην Γαλλία πολέμησε εναντίων των Γερμανών κατακτητών και έπειτα στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η ζωή του ήταν ένας συνεχής αγώνας ενάντια στον φασισμό, με απαλλοτριώσεις, εκτελέσεις και καταδιώξεις. Έπεσε μετά από ενέδρα των φασιστικών πολιτοφυλακών, με τους συντρόφους του Αντόνιο Μιράκλ, Ρογέριο Τόρες, Φρανθίσκο Αλκαράθ και Μαρτίν Ρουίθ Μοντόγια, στα 45 του χρόνια μετά από ενέδρα των φασιστικών πολιτοφυλακών.

  • Πηγή Πληροφοριών: Libcom.org
  • Μετάφραση: Αδέσποτος

Πληκτρολογήστε το e-mail για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για κάθε νέα δημοσίευση του Αδέσποτου.

Μαζί με 106 ακόμα followers

Εάν σου αρέσει η σελίδα μπορείς να στηρίξεις την προσπάθεια

[κάνε κλικ στην εικόνα]

Δημοσιεύθηκε από

Αδέσποτος

★Προσοχή Δαγκώνει...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s